ERC o Ernest Maragall?

reproduït del diari avui.-

La política educativa de l'actual govern, pel que fa a la llengua catalana com a idioma vehicular, és plena de contradiccions. L'aprovació del decret de mínims, per part del govern de l'Estat, que implica la imposició d'una tercera hora d'ensenyament del castellà a Catalunya ha provocat una situació complexa i difícil d'entendre. D'un costat, el conseller d'Ensenyament, Ernest Maragall, s'ha erigit en el màxim defensor dels arguments de l'executiu de Rodríguez Zapatero. Sobre la fràgil base d'una anècdota falsa, tal com ha demostrat l'AVUI -el cas d'uns nens d'un centre educatiu d'Olot que el conseller va interpretar que no s'expressaven bé en castellà-, Maragall ha acabat qüestionant, amb un discurs sovint ambigu i sovint molt més clar, l'estratègia d'immersió lingüística vigent a les escoles del país.

 

[@more@]

La intervenció del conseller d'Ensenyament ahir al Parlament va ser, en aquest sentit, preocupant. Ernest Maragall va titllar l'actual situació de "carcassa buida", i va afirmar que presentaria les bases d'una reforma educativa que s'hauria de fer "amb respecte per a tothom". El discurs del conseller va suscitar la immediata adhesió d'un dels diputats de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, Antonio Robles.

Si Ernest Maragall reforma el sistema d'immersió, revisarà el plantejament que va defensar fa anys el seu mateix partit i que va acabar imposant enfront de les desconfiances inicials de CiU. I alhora desequilibrarà encara més una situació que beneficia en gairebé tots els àmbits el castellà. Encara no ho ha afirmat de manera taxativa, però en alguna entrevista que Maragall ha concedit la intenció del conseller en aquest sentit no permet cap dubte interpretatiu.

En tota aquesta polèmica hi ha un punt fosc: ¿Ernest Maragall parla a títol personal o interpreta el sentiment majoritari del seu govern? Esquerra Republicana ha pressionat molt els seus socis perquè recorrin davant el Constitucional el decret de mínims del govern de l'Estat, però el conseller d'Ensenyament va per lliure i cada dia fa declaracions en direcció contrària. Mentrestant el president de la Generalitat no ha fet cap declaració que aclareixi les seves intencions finals.

Comments (1)

Moisès Rialfebrer 19th, 2007 at 13:51

Josep, t´he adherit a la XARXA REPUBLICANA: http://xarxarepublicana.blogspot.com
T´agrairia si hi enllacessis al teu bloc també.

Salut i llibertats.
Moisès Rial
http://llibertats.blogspot.com
http://www.llibertats.cat