El Casal Argentí de Barcelona considera que Argentina exerceix el dret a decidir sobre els recursos propis amb la nacionalització de REPSOL-YPF

 El Casal Argentí de Barcelona s’ha pronunciat sobre la situació generada arran de la nacionalització de Repsol YPF per part del Govern argentí. Ho ha fet qualificant l’acció de la presidenta Cristina Fernández com un exercici del dret a decidir sobre el petroli del país i convidant als catalans a valorar la reacció dels espanyols quan perden una cosa que no és seva.

Reproduïm la nota de premsa del casal Argentí.

Declaració del Casal Argentí de Barcelona davant la situació entre l’Estat espanyol i la República Argentina

  • La Sra. Fernández, presidenta de la República Argentina ha realitzat un acte d’exercici de la plena sobirania d’un estat de Dret.  El procediment està ajustat al Dret del país i a les lleis que regulen les relacions entre el poder executiu i el legislatiu.

  • El procés de nacionalització de Repsol YPF ha començat i continuarà el seu curs legislatiu i judicial, especialment en l’avaluació del valor real de Repsol YPF, que rebrà el pagament que els tribunals considerin adequat.
  • En conseqüència, les declaracions amenaçants i superbes dels representats del govern de l’Estat espanyol estan totalment fora de lloc, i signifiquen un ultratge a les relacions històriques entre els dos estats. Els polítics del PP estan dinamitant qualsevol possibilitat de reconduir la situació, sense veure que les seves amenaces es tornaran en contra de les empreses espanyoles a l’Argentina. Telefònica la primera.
  • L’Estat argentí, de forma sobirana, va cometre l’error de privatitzar YPF, la primera empresa petroliera integral del món, fundada pel govern  al 1922. L’estat de forma sobirana decideix renacionalitzar-la. Si era bona l’autoritat de l’estat per privatitzar-la, també ho és ara.
  • Les declaracions posant en dubte la idoneïtat dels científics i tècnics argentins per gestionar YPF manquen de sentit, fins i tot si això fos veritat, si l’Argentina no disposés ara dels recursos humans i tecnològics, amb els beneficis del petroli, es poden comprar els recursos que facin falta.
  • La nostra entitat declara que continuarem reivindicant i manifestant el nostre suport a les decisions de la cap de l’Estat argentí, aquí a Catalunya, perquè estem convençuts de la comprensió de la ciutadania.
  • Des de la nostra entitat, cridem als ciutadans de la Nació Catalana a prendre bona nota sobre quines son les reaccions dels dirigents espanyols, que estan enfadadíssims per la senzilla raó que la Presidenta de la República Argentina faci un exercici del Dret a decidir sobre el petroli del País. Potser estan enfadats perquè consideraven que el petroli argentí és de Repsol?  Així es com reaccionen quan perden alguna cosa que no és seva, però que  consideren de la seva propietat.
  • Aquesta circumstàncies no faran malbé la relació d’amistat entre els dos pobles, que han practicat la solidaritat en èpoques difícils.

Diego Arcos

President

Casal Argentí de Barcelona