MONT-ROIG DEL CAMP, PER EXEMPLE

http://www.reagrupament.cat/

Fa uns quants mesos que estic seguint de molt a prop el cas de l’elecció de l’alcaldable d’ERC a Mont-roig del Camp, població d’uns 10.000 habitants a la comarca del Baix Camp. Un cas sonat, amb menys repercussió mediàtica de la que, entenc, mereixeria, ja que, en la meva opinió, exemplifica la concepció de la democràcia interna d’alguns dirigents d’ERC.

En resumits comptes, us diré que la direcció comarcal, amb el recolzament de la regional i la nacional, va anul·lar l’única precandidatura que s’havia presentat per un esquifit defecte formal –la suposada presentació fora de termini per unes hores-. No cal ni dir que el company que es presentava no era de la corda dels dirigents territorials, és clar.

Aquesta actitud intervencionista va provocar la dimissió 7 dels 11 membres de l’executiva local, amb la conseqüent intervenció per part de la comarcal, substituint l’executiva per una gestora en la que només hi està representat el 15% de la militància. La gestora, en lloc de promoure l’elecció democràtica d’una nova executiva local, demora la seva intervenció al màxim i s’atorga el dret –no reconegut en cap article dels Estatuts- de designar, saltant-se també el reglament de les eleccions municipals 2007, un alcaldable amb un recolzament de la militància gairebé nul.

En aquest afer s’hi han abocat enganys -a mitges i sencers- i interpretacions barroeres i mesquines dels Estatuts d’ERC. Tant el President del Parlament, Ernest Benach, en la seva qualitat de membre de l’Executiva Nacional, com la presidenta de la Federació Comarcal del Baix Camp, Montserrat Claramunt, com la expresidenta de la secció local (ara a la gestora), Irene Aragonès, van assegurar, en declaracions recollides pel Diari de Tarragona el dia 13 de gener, que hi hauria assemblea democràtica per escollir candidat i que ni se’n vetaria cap ni s’imposaria ningú.

Ara acaben de reblar el clau, fent tot el contrari del que havien anunciat a la premsa: han designat el candidat a l’alcaldia de Mont-roig sense convocar assemblea, ni obrir cap termini per la presentació de candidatures, argüint falsos articles dels Estatuts, el contingut dels quals no diu res que legitimi les maniobres dutes a terme.

Davant de tot plegat, jo em pregunto: PER QUÈ?

Per respondre aquesta pregunta, hem d’entrar en un terreny fangós. Hi ha testimonis de que la direcció territorial prefereix que no hi hagi llista d’ERC a Mont-roig abans que algú incòmode (per ser crític amb la direcció…) esdevingui, com a mínim, regidor de l’Ajuntament. També hi ha comentaris en el sentit de que el candidat de la direcció té més recolzament popular (cosa, d’entrada, difícilment demostrable, i, segons la gran majoria de companys de la secció local, absolutament falsa). No ha faltat la dosi de guerra bruta, en forma de rumors difamatoris diversos contra el candidat preferit per la militància…

En tot cas, jo em pregunto: què s’ha d’imposar, al nostre partit? La voluntat dels que manen –alguns des de fa anys i panys- o el que volen les bases del partit? Es tracta d’un nou pols entre alguns dirigents d’ERC i la seva militància per anorrear l’esperit assembleari del nostre partit?

Al cap i a la fi, l’única cosa que volen a Mont-roig és poder fer una tria de candidats normal, democràtica i d’acord amb els Estatuts. I ho tenen clar: 25 dels 34 militants de la secció local de Mont-roig han signat un document de rebuig frontal del procediment imposat per elegir el candidat a l’alcaldia, que qualifiquen d’”imposició antidemocràtica”, i a tot el procés seguit des de la dimissió de la major part de l’Executiva local de “muntatge”, “burla” i “engany”. (Diari de Tarragona, 1 de març).

Què volen, els rebels de Mont-roig? Coses autènticament revolucionàries: “el compliment dels Estatuts de forma exhaustiva i transparent”, perquè la militància de la secció local sigui “la que esculli els seus representants a l’executiva, a l’ajuntament (…)”. Molt més del que alguns dirigents estan disposats a acceptar, pel que sembla.

Potser cal que anem plantejant-nos que el problema es troba en el fet que el nostre partit al Camp de Tarragona, i molt especialment al Baix Camp, està dirigit per un bon grapat de persones que, després de molts anys de dedicar-se professionalment a la política, no han obtingut mai cap resultat destacable als seus respectius ajuntaments, als quals molts d’ells s’han presentat com a candidats en repetides ocasions. Per comprovar-ho, només cal mirar com han anat les coses a Cambrils, a les Borges del Camp, a Riudoms o a Reus.

Fins i tot a Mont-roig, l’alcaldable imposat per la direcció va perdre més de 300 vots a les darreres eleccions municipals. Però en aquest poble, la militància d’ERC encara no ha dit l’última paraula. Continuarem informant.

Xavier Estivill i Balsells
Membre del grup promotor de Reagrupament.Cat
Militant d’ERC d’Almoster (Baix Camp)

[@more@]

Comments (1)

Air Jordan Flight 45agost 28th, 2010 at 9:03

que qualifiquen d’”imposició antidemocràtica”, i a tot el procés seguit des de la dimissió de la major part de l’Executiva local de “muntatge”, “burla” i “engany”. (Diari de Tarragona, 1 de març).