Heribert Barrera: “Lamento la imatge deplorable d’ERC d’aquests últims temps”

 

http://www.elsingulardigital.cat 

   Lamento la imatge deplorable d'ERC d'aquests últims temps" Arribo puntual al despatx de l’expresident de Parlament, Heribert Barrera (Barcelona 1917), que té al passeig de Sant Gervasi. Bé, més que un despatx és un pis ple de llibres i papers per tots els cantons. Em rep a la porta i el primer Déu vos guard em pregunta què és això del Singular Digital. Ho intento explicar el millor que puc, però em sembla que no m’acaba d’entendre del tot. Tanca la porta i em condueix per un llarg passadís fins un despatx amb una finestra tancada que no deixa passar la llum. Em mira des de les seves grans ulleres de pasta, riu i m’indica on vol que m’assegui. Així doncs, sec, obro la bossa per treure la gravadora.

P. En fi, li sembla bé si comencem l’entrevista?
R. Oi tan. Però sap què passa?

P. No, què passa?
R. Doncs que si vol fer-me l’entrevista l’hauria de fer escrita.

P. Sense gravadora vol dir?
R. Sí, això mateix: sense gravadora. És que un dia vaig tenir una mala experiència amb les gravadores i des de llavors totes les faig fer escrites.

P. Cap problema. Vostè mana.
R. Doncs va comencem.

P. Vostè creu que Catalunya algun dia serà independent?
R. Jo segur que no ho veuré. La veritat, ho veig difícil però no impossible.

P. Joel Joan diu que és possible cap al 2020.
R. Tan de bo.

P. Vostè creu que és possible, però?
R. Home, ho veig difícil.

P. I com valora la proposta que ha fet ERC a CiU sobre el referèndum d’autodeterminació?
R. La primer proposta, feta a la calçotada, la veig d’una frivolitat extraordinària. La proposta s’hauria de fer, en tot cas, quan se sàpiga la sentència final del Tribunal Constitucional. I bé, en cap cas es pot fer un referèndum en dos mesos. Pel que fa la segona proposta em sembla incoherent amb la presència al govern del President Montilla. Això, demostra que ERC vol a tot preu canviar la seva deplorable imatge d’aquests últims temps que, jo, com a militant d’ERC lamento. Tanmateix seria bo que CiU votés a favor de les parts més substancials del text.

P. Entenc que vostè està a favor de la iniciativa de l’exconseller Carretero?
R. Crec que és molt bo el fet que Carretero plantegi el problema de la satel·lització d’esquerra. Li desitjo molta sort.

P. S’ha sumat o se sumarà a la seva iniciativa?
R. Depèn.

P. De què depèn?
R. Del que acabi passant.

P. Pel què ha dit abans vostè és militant d’ERC. No té previst donar-se de baixa?

R. No, de moment no m’he donat de baixa.

P. Pel què ha dit de la satel·lització, entenc que vostè creu que a ERC hauria de primar l’eix nacionalista al d’esquerres?
R. En una nació sense estat que aspira a recuperar-lo aquesta qüestió ha de ser sempre prioritària. Cosa que no vol dir que no hi hagi, també, altres temes importants per a la política del país.

P. Pel que es desprèn de les seves paraules entenc que hagués fet president a Artur Mas?
R. Sí. Com la solució menys dolenta.

P. Però així doncs, actualment, quin creu que és el problema de la política catalana?
R. Crec que un dels problemes és la incoherència dels partits polítics.

P. Per exemple?
R. Si ERC no retira la proposició que ha presentat al Parlament i, com és d’esperar, hi vota a favor i finalment el Tribunal Constitucional dicta sentència de forma desfavorable o Montilla fa seus els criteris d’ERC o ERC hauria de deixar el govern.

[@more@]