Vicent Partal: Tres línies vermelles sobre TV3

www.vilaweb.cat.-

A final de la setmana passada l'anunci que el PP valencià acceptava (amb condicions) la reciprocitat entre TV3 i Canal9 va fer fer un tomb radical a la polèmica oberta amb l'anunci que la Generalitat volia tancar els repetidors d'Acció Cultural del País Valencià. Fins i tot hi ha una miqueta d'eufòria, refermada per l'èxit de la concentració de Castelló. No vull tirar aigua al vi, però, alerta!, que no hi ha res guanyat encara i caldrà veure com va la negociació. I d'entrada crec que ja hi ha tres línies vermelles que cal defensar: no es pot negociar sota amenaces de tancament, passar els repetidors a la Generalitat no és bo, i la Generalitat Valenciana no hauria de pretendre censurar el llibre d'estil de TV3.

Resulta curiós que el govern valencià anuncie que vol negociar amb la Generalitat de Catalunya alhora que manté l'amenaça de tancar el primer repetidor el dia exacte que farà 300 anys de la Batalla d'Almansa. No és el PP el mateix partit que no para de dir que no es pot negociar amb ETA perquè no es possible de negociar sota amenaces? Quina mena de negociació vol fer, doncs, mantenint l'amenaça de tancament?

La segona línia vermella és de més importància encara. Tenim l'antecedent balear, en què el govern català i el balear van pactar que les freqüències d'emissió de TV3 a les Illes passarien a ser controlades per la xarxa pròpia del govern balear, bandejant la feina d'anys feta per Voltor i Obra Cultural Balear. El mateix govern que tanca SomRàdio, per exemple, rep l'encàrrec de vetllar pel senyal de TV3, amb què l'operació de recepció televisiva adquireix un grau d'incertesa que és contradictori amb l'oportunitat que ara mateix tenim de legalitzar-ne finalment les emissions. Tancar TV3 és ara, per al govern valencià, un conflicte jurídic i polític d'una dimensió colossal, com ja hem vist. Però, si les freqüències depenen directament d'ell i només d'ell, tancar TV3 d'ací a un any, deu o cent, passarà a ser un simple acte administratiu, si volen i el dia que vulguen (per més que no podran evitar mai l'oposició decidida de milers, centenars de milers, de valencians). No fóra, doncs, bo d'eixir del foc per caure en les brases. I Acció Cultural és, en aquest aspecte, una garantia que no es pot apartar simplement, després de més de vint anys de feina feta.

I finalment la tercera línia vermella: què vol dir això que no es pot dir 'País Valencià'? El govern del PP valencià està molt acostumat a dominar la redacció de Canal9, imposant tota mena de censures i manipulacions als seus redactors, com comprovem cada dia els telespectadors. I ara volen fer igual amb la redacció de TV3? Volen imposar el seu criteri polític al llibre d'estil de la casa? Em sent atordit i perplex per l'atreviment que demostren. Supose que el sempre combatiu comitè d'empresa de TV3 es manifestarà contundentment contra aquesta censura ideològica que el PP vol fer passar com a preu raonable, escudant-se en la legalitat, però que sols és un caprici polític enverinat. O cal recordar al govern del PP que l'estatut d'autonomia recent aprovat per les Corts Valencianes primer i per les espanyoles després parla al preàmbul del Consell del País Valencià i diu, més tard, que 'la tradició valenciana provinent de l'històric Regne de València es va trobar amb la concepció moderna del País Valencià'? En les vuit primeres ratlles de l'estatut valencià, aprovat també pel PP l'any passat, apareix dues voltes l'expressió País Valencià, i ara el govern Camps pretén imposar a la redacció de TV3 que no diga País Valencià?

És evident que som davant una negociació, i com passa en tota negociació, el resultat final inclourà alguna clàusula poc agradable que ens haurem d'empassar. Segurament. Però intentem d'evitar entre tots que siga una clàusula que signifique travessar una línia vermella perillosa per al futur. Que ja hem patit prou en el passat…

 

[@more@]