Alfons López Tena: “els catalans i els progressistes espanyols ja no tenim projectes en comú’

www.tribuna.cat.-

Alfons López Tena, llicenciat en dret, notari i vocal del Consell General del Poder Judicial, acaba de publicar 'Catalunya sota Espanya', un assaig que duu com a subtítol 'L'opressió nacional en democràcia'. En una entrevista que ha concedit a Presència, assegura que 'els catalans i els progressistes espanyols ja no tenim projectes en comú'. "Els espanyols diuen que Catalunya és Espanya, jo els dic que no, que és d'Espanya, una propietat i no un membre de ple dret", i com a conseqüència "el govern bloqueja i impedeix qualsevol progrés dels catalans".

Així, creu que el tractament que fan els governs espanyols "respecte a Catalunya és de destrucció". Afirma que els espanyols exerceixen el poder "en benefici propi i sempre contra qualsevol interès dels catalans, siguin o no siguin nacionalistes". Creu que "això comporta que tots aquells catalans que volen jugar en l'àmbit estatal no tenen cap possibilitat". A més, "pensen que estat i nació són el mateix, veuen com una agressió el sol fet que nosaltres defensem que som catalans i diuen que ells defensen interessos generals i nosaltres particulars. Fins que no admetin que els interessos espanyols són tan particulars com els catalans no podrem dialogar-hi." A banda d'això, però, creu que "els espanyols han perdut la seva capacitat coercitiva. Tampoc no poden seduir-nos", diu, "amb aquesta democràcia de baixa qualitat".

Pel que fa a la constitució, creu que "no és un punt de partida ni un pacte de convivència, sinó un parany i una presó". Creu que s'havia d'intentar fer un nou estatut, però "des d'Espanya només hem rebut insults, boicots i persecucions".

Alfons López Tena, creu que els bascos se n'han sortit més bé, "perquè no han volgut canviar mai Espanya, perquè han tingut sempre clar que el que havien de fer era defensar els seus interessos". I conclou l'entrevista afirmant que "no pots transformar Espanya sense comptar amb l'opinió dels espanyols, però sí que pots decidir separar-te'n."

[@more@]