Salvador Cardús i Antoni Puigverd auguren una crisi en el sistema polític català

www.elsingulardigital.cat

Els escriptors Salvador Cardús i Antoni Puigverd han considerat que una de les causes més importants de l’augment de l’abstenció en les darreres eleccions ve donada pel fenòmen tripartit, que impedeix molts cops que el candidat més votat acabi obtenint el poder. Així ho han dit en un debat organitzat per la Fundació Trias Fargas, on Cardús ha considerat que la llei electoral ha quedat obsoleta i que les maniobres posteriors a les eleccions “treuen gràcia al joc polític”. Puigverd ho ha exemplificat amb les presidències de la Diputació de Lleida i de Girona, que han quedat en mans d’ERC tot i tenir una minoria de vots.

Puigverd ha considerat que l’aparició de nous partits minoritaris, és un clar indici – junt amb la gran abstenció- que “ en un moment o altre el sitema polític català entrarà en crisi” i ha afegit que els partits majoritaris “no estan preparats per fer-li front”.

A banda d’això, ambdós han criticat el discurs desplegat pels partits durant la campanya electoral, afirmant que s’han tractat temes superficials evitant així parlar dels punts claus de la política catalana. En aquest sentit, Cardús ha dit que les cúpules de les formacions no han tingut “una bona visió” i Puigverd ho ha refermat dient que Catalunya viu “un moment d’orfandat política i de lideratge en tots els partits”.

El professor de Ciències Polítiques de la UAB, Jordi Argelaguet, també ha participat en el debat fent un anàlisi numèric dels resultats electorals. Ha destacat que els qui més vots han perdut han acabat guanyant més poder, i pel que fa a l’abstenció, ha dit que les dades demostren que aquesta ha estat inferior en les zones on hi ha més gent nascuda a Catalunya i més catalanoparlants.

[@more@]