El pla de ZP sobre habitatge

Com bé deia Jaume Sobrequés fa unes setmanes per la ràdio, el tema de l'habitatge és el més gran fracàs que ha tingut l'esquerra al nostre país des de la recuperació de la democràcia. Molts creiem que l'habitatge és un dret, tots tenim una necessitat d'aixopluc i s'hauria d'ajudar a que qui necessita un pis simplement per viure-hi el pogués tenir, malauradament l'habitatge també és per determinada gent és un negoci i com que en la nostra societat impera el capitalisme més salvatge ens trobem que els especuladors s'han acabat apoderant de l'anomenat "mercat" de l'habitatge i  que les persones més humils i necessitades com la gent gran, la gent jove i els més pobres han estat practicament expulsades d'aquest anomenat "mercat". Als EUA i a la majoria de països europeus tens la possibilitat de llogar pis en unes condicions força raonables, però aquí no, aquí o t'hipoteques o res i si vols llogar les condicions són tan draconianes que en la pràctica no surt a compte. És difícil d'entendre que a Stuttgart puguis llogar un pis de 90 metres quadrats per 400 euros i que a Catalunya per un pis de merda on ni s'hi cap et demanin 700 o 800 euros de lloguer, més una fiança del tot abusiva i no sé quantes coses més. La solució no és repartir diners, les subvencions només serveixen per fer clientelisme i per intentar comprar vots, però en la pràctica poques coses arreglaran. Els lloguers no baixaran a 300 o 400 euros, seguiran pels núvols i probablement les subvencions all llogaters només serviran per a que el propietari els hi augmenti encara més el lloguer. El que s'hauria de fer és regular el mercat, acabar amb el mercat lliure i començar a expropiar pisos buits, fixar per llei els preus dels lloguers i sobretot copiar bé, no cal en el fons inventar res, copiant per exemple la legislació que té Holanda en aquest tema ja n'hi hauria prou. És prou trist comprovar que la Llei d'arrendaments urbans (LAU) de 1964, en ple franquisme, protegia molt més al llogater que l'actual LAU de 1994, una péssima llei que podríem definir com un autèntic bunyol jurídic. ZP no arreglarà res, l'únic que vol és comprar vots amb subvencions i el seu gran fracàs és que en el fons ja practicament ningú se'l creu. El problema del nostre país és que qui paga mana i en el nostre país els constructors manen i els polítics obeeixen, la veritat és que penso que si determinats ajuntaments, com l'ajuntament de Barcelona, desapareguessin ningú els trobaria a faltar, només els constructors.

[@more@]

Comments (1)

Davidnovembre 4th, 2008 at 12:32

Hi estic d’acord. No hi ha hagut mai cap legislació tan mal feta, tan perjudicial per al llogater ni per al mercat en general. Però una part del problema, que repercuteix en el que dius de les fiances, és la inseguretat i lentitud jurídica que es troba el propietari. En fi, podem parlar-ne més però amb això ja he dit el que crec.