Les consultes invisibles de La Vanguardia i El Periódico

http://www.racocatala.cat

 

La Vanguardia obvia les votacions populars que es fan avui a una vuitantena de municipis catalans · El Periódico ho resol amb un miniarticle a la quarta pàgina de política

 

Aquest diumenge no hi ha hagut cap consulta sobre la independència a uns 80 municipis del país, on hi poden votar vora 300.000 catalans. Això és el que va poder pensar qualsevol persona que llegís el diumenge un dels dos diaris més venuts al Principat, La Vanguardia i El Periódico, si no consultava altres mitjans. La Vanguardia dedica el tema del dia i la portada al terratrèmol de Xile, mentre que obre la secció de política amb un reportatge especial sobre Euskadi i el nou govern basc, de qui diu que és el primer govern "no nacionalista" del País Basc. El reportatge inclou també una extensa entrevista al nou lehendakari, el socialista Patxi López. A la secció de societat, reportatges sobre la pobresa i elsjoves. Per la seva banda El Periódico amaga tant com pot el tema, tot ique n’acaba parlant a la quarta pàgina de la secció de política, on titula "Segona onada de consultes sobiranistes". D’aquesta manera tots dos rotatius continuen la política de silenciar les consultes fins després que s’hagin produït, talcom ja van fer a la primera onada del 13-D. El fet contrasta amb les respectives edicions digitals dels diaris, que sí parlen de les consultes.

 

A El Periódico abans no vegi les consultes, el lector haurà vist a la portada i el tema del dia, el terratrèmol de Xile. A la secció de política el primer titular és per la propera resolució del segrest dels cooperants catalans. Posteriorment parla de Guantànamo, i de política espanyola, amb l’enèssima bronca Zapatero-Rajoy. Molt després arriba el miniarticle deles consultes, i hi afegeix un article d’opinió de Vicenç Villatoro.

 

Encanvi l’Avui i El Punt obren avui a tota portada amb el tema de les consultes. Els dos diaris, que des de fa alguns mesos pertanyen a la mateixa editora, destaquen les votacions: "Segona onada de consultes", diu l’Avui a portada; "300.000 catalans, cridats a votar ala segona tanda de consultes" titula El Punt.