La premsa internacional no oblida el passat franquista, corrupte i criminal de Samaranch

http://www.lobbyperlaindependencia.org

 

Mitjans com Le Monde, The New York Times o Los Angeles Times no obliden les vinculacions de l’expresident del COI amb el règim


Tot i que les informacions sobre la mort de Juan Antonio Samaranch de la premsa espanyola hagin omès el passat franquista de l’expresident del COI, com ‘La Vanguardia‘, que ‘oblidava’ referir-se als 20 anys de complicitat amb el règim franquista, a nivell internacional no hi ha hagut cap problema per retratar les dues cares de Samaranch. A França els dos principals diaris de l’Estat, ‘Le Monde’ i ‘Le Figaro’, es feien ressò de la mort de Samaranch destacant-ne la seva ‘part d’ombra’ per les dècades de vinculació amb el règim feixista. El New York Times vinculava l’escàndol de corrupció del COI a Salt Lake City a la ‘tolerància’ de Samaranch amb la corrupció arran del seu passat franquista, mentre que Los Angeles Times destacava que la seva figura ‘autoritària’ va ser modelada ‘pels seus primers anys com a funcionari feixista a l’Espanya de Franco’.

 Contràriament al que ha passat a Catalunya entre la classe política, on la major part de representants catalans ha obviat el passat falangista de Samaranch, la premsa internacional si que s’ha atrevit a parlar del passat feixista de l’expresident del COI.

Els rotatius internacionals el recorden com una de les principals figures de l’esport internacional, però recorden l’escàndol de corrupció de Salt Lake City. El defineixen com un personatge poderós i controvertit, i molts d’ells destaquen la seva etapa com a membre del govern franquista i l’admiració que va sentir pel dictador Francisco Franco.
A França, ‘Le Monde’ recorda Samaranch com un home de diplomàcia i amb una àmplia xarxa d’influències que va fer una gran tasca per l’esport mundial. El rotatiu remarca també ‘la part d’ombra’ de Samaranch per l’aparent admiració pel dictador Francisco Franco. En la mateixa línia s’expressa ‘Le Figaro’, que després d’avalar l’admirable tasca davant del COI, recorda la part de la seva vida com a membre del govern franquista.
Per la seva banda, The New York Times situava la mort de Juan Antonio Samaranch entre les deu notícies més importants del dia, amb un petit destacat a la portada de la seva edició digital. El diari publicava un extens obituari signat per Associated Press on s’assegurava que el seu passat al règim feixista de Franco ‘l’havia portat a tolerar un cert grau de corrupció’ dins el COI, com es va veure en l’episodi de Salt Lake City, ‘l’escàndol de corrupció més gran’ que ha viscut mai l’organització.
Los Angeles Times afegeix: ‘Alguns el definien com a autoritari, argumentant que la seva personalitat i la seva gestió del moviment olímpic van ser modelats pels seus primers anys com a funcionari feixista en l’Espanya del general Francisco Franco’.