La Vanguardia amaga que el sí guanyaria en un referèndum per la independència

www.tribuna.cat

 CiU es consolida prop de la majoria absoluta.Aquest era el titular de portada de diumenge de La Vanguardia. Un titular del tot normal si no hagués estat perquè en la mateixa enquesta que situava CiU a la ratlla dels 68 diputats, per primera vegada hi havia una majoria contundent de catalans que es mostrava partidari de la independència.

No és la primera vegada que el diari del Conde de Godó amaga o difumina un bon resultat de l’independentisme, però aquest cop és especialment greu atès que l’enquesta s’ha fet pública una setmana després de la gran manifestació contra la sentència de l’Estatut. Es miri com es miri, tan si es fa amb criteris polítics com periodístics, no és justificable que l’enquesta d’intenció de vot sigui portada i la pregunta sobre la independència ocupi una peça secundària amagada en una pàgina parell. Que Convergència és a prop de la majoria absoluta fa temps que se sap, però encara no hi havia hagut cap enquesta seva que donés la victòria del sí en un referèndum.
El sondeig, fet a un univers de 1.000 persones, conclou que el 47% dels catalans votarien sí en un referèndum per la independència. En canvi, només es decantarien pel no un 36% dels enquestats, el que dóna una victòria amb molt de marge al sí.
Sembla clar doncs que la sentència del Tribunal Constitucional pot haver marcat un abans i un després en el camí cap a la sobirania de Catalunya. Els crits d’independència que es van sentir durant les sis hores que va durar la manifestació no van ser fruit de cap indignació momentània i passatgera, sinó que corresponen a un corrent de fons que veu com a irresoluble el conflicte entre Catalunya i Espanya dins del marc autonòmic espanyol.
De fet, la mateixa enquesta del diari barceloní indicava que un 66% de catalans creu que l’independentisme està creixent, pràcticament un 20% més de gent que en l’anterior enquesta feta el mes de maig. De fet, si excloem l’atur -cosa normal en temps de crisi econòmica- l’autogovern és el primer problema dels catalans. Molt per davant de la immigració, la seguretat, l’educació o l’habitatge. Perquè després alguns s’omplin la boca dient que això de la independència no interessa a la gent.