Els negocis de Laporta

 

Joan Laporta l’any 2002 tenia una declaració de renda de de 64.000 euros, uns quants anys més tard gràcies als seus negocis amb l’Uzbekistan es comprava un àtic a la Diagonal de més de 3 mlions d’euros. L’Uzbekistan és el cinqué país més corrupte del món, per darrera de Somàlia, Birmània, Iraq i Afganistan.

 

notícia publicada al diari el triangle el gener de 2010

 L’anomenat cas Uzbekistan amenaça de convertir-se en un autèntic mal de cap per al president del Barça després que no s’hagi presentat, ni hagi enviat cap representant legal, a l’acte de conciliació previ a la demanda presentada per l’agent de jugadors Bayram Tutumlu al jutjat de primera instància número 30 de Barcelona. La demanda es va interposar el passat mes de desembre pel suposat impagament d’unes comissions que ascendeixen a 10 milions d’euros.

Encara que el president de l’FC Barcelona no estava obligat a assistir-hi personalment, el jutge ha declarat la incompareixença i l’ha condemnat a pagar les costes, després d’haver esperat un temps prudencial a què la part demandant es presentés. Segons ha explicat l’advocat de Bayram Tutumlu, Josep Oriola, ara “s’iniciaran els tràmits d’embargament dels béns personals del president perquè això no va contra el club. Ha estat una sorpresa que no s’hagi presentat. És un indici que té alguna cosa que amagar. No ens queda una altra que iniciar el procediment penal i interposar una querella criminal per un presumpte delicte d’estafa. És greu perquè la pena pot arribar als vuit anys”, ha explicat Oriola al diari digital d’informació blaugrana Pelikano.es.

El problema d’aquesta situació és que “per la incompareixença i falta de col·laboració de Joan Laporta haurem de citar a jugadors del Barça com Iniesta o Puyol o a Cristiano Ronaldo perquè expliquin i aclareixin coses que hauria d’haver explicat Joan Laporta. Ens sap molt mal haver-los de molestar, és la conseqüència d’un altre acte de soberbia i de prepotència de Laporta”.

D’acord amb la informació del cas, l’abril de 2008, Bayram i Laporta van acordar verbalment la mediació de l’agent en qualsevol mena de col·laboració o negoci que aquest pogués aportar, tant a través del club com a través del despatx d’advocats de Laporta, concretant una retribució del 10 per cent dels acords. Bayram va posar llavors en contacte a Laporta amb Miradil S.D., una persona estretament vinculada amb el president d’Uzbekistan i representant del club de futbol uzbec Kuruvchi FC. Miradil S.D. va reconèixer ser un gran admirador del Barça i del seu president, per la qual cosa l’agent va concretar un menjar en el restaurant Via Veneto de Barcelona el 16 de maig de 2008.

En la seva denúncia, Bayram Tutumlu assegura que al principi del menjar Laporta va tenir seriosos dubtes sobre la solvència del representant uzbec, per la seva aparença humil. Tanmateix, Bayram li va dir al president que Miradil S.D. era una persona molt influent en el seu país, amb un gran poder adquisitiu, en ser a més representant d’una societat de Suïssa, Zeromax GmbH. Miradil S.D. va exposar que el seu club volia reorganitzar-se, construir un nou estadi i aconseguir que jugadors de renom internacional donessin classes en les seves instal·lacions. En total, el club tenia un pressupost per a un acord de col·laboració amb el Barça d’uns 25 milions d’euros. Quan Laporta i Bayram es van quedar sols, es va tornar a parlar del 10% de comissió corresponent a l’agent, segons aquesta versió de la part demandant. Després de dues reunions més i passat un cert temps, quan Bayram. va comentar a Laporta que anava a realitzar una trucada a l’Uzbekistan per veure com estava la situació, aquest li va demanar expressament que no ho fes.

Segons la demanda, poc després "es va fer evident" a través de la premsa nacional i internacional, "que la mediació realitzada per Bayram Tutumlu entre el club de futbol català i l’uzbec s’havia concretat en determinats acords de col·laboració entre ells", com algun fitxatge, diversos partits amistosos o visites de jugadors per impartir classes. Laporta va manifestar en una ocasió, davant els requeriments de Bayram per reclamar els seus diners, que el club no passava per una bona situació financera i no disposava de diners per pagar-li les comissions. Tanmateix, segons Bayram, el mateix Laporta va declarar als mitjans de comunicació que els acords amb el club uzbec, ara anomenat FC Bunyodkor, havien proporcionat uns ingressos al club que van salvar la seva situació econòmica. Per tot això, Bayram reclama el 10% de l’import percebut pel Barça i Joan Laporta, gràcies als negocis conclosos amb els representants uzbecs, que ascendeix a uns 10 milions d’euros.