80 anys de la proclamació de la República Catalana

http://www.racocatala.cat/noticia/26015/80-anys-proclamacio-republica-catalana

 

 Tal dia com avui, el 14 d’abril de 1931, Francesc Macià proclamava la República Catalana des del balcó del Palau de la Generalitat, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, conseqüència del compliment del Pacte de Sant Sebastiàfirmat per representants dels diferents regionals de l’Estat, al 1930. Macià feu aquesta proclamació just després d’haver guanyat les eleccions que van donar una àmplia majoria a Esquerra Republicana de Catalunya. El govern espanyol impedí uns dies més tard el compliment efectiu d’aquesta declaració, i obligà al President Macià a retirar-la,però com a contrapartida es va arribar a un compromís per a la creació d’un govern autònom (la Generalitat) i la redacció d’un Estatut d’Autonomia. La Generalitat de Catalunya no ha preparat cap acte institucional per celebrar l’efemèride; només el Parlament farà un homenatge als republicans perseguits per franquisme amb una ofrena floral davant del monument "La Pietat", al pati de la biblioteca del palau.

 

L’homenatge a la cambra catalana serà aquest dijous a les quatre de la tarda, just abans no es reprengui el ple. L’acte és organitzat conjuntament pel Parlament i per l’Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya.

 

 

Podeu escoltar el document sonor de la proclamació, consultar la imatge del ban, i també us oferim el discurs íntegre de Macià d’aquell 14 d’abril de 1931:

Catalans:


Interpretantel sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica. 


D’acordamb el President de la República federal espanyola senyor Nicet AlcaláZamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat. 


Enfer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara quecalgués arribar al sacrifici de la pròpia vida. 


Totaquell, doncs, que pertorbi l’ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria. 


Esperemque tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l’ajut de tots, anem a establir. Ens apoiem sobre coses immortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre. 


Enproclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots el pobles d’Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i elsoferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l’emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional. 


PerCatalunya, pels altres pobles germans d’Espanya, per la fraternitat detots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignesde Catalunya. 


Barcelona, 14 d’abril de 1931.

El President
FRANCESC MACIÀ