Més de vuitanta mil persones es mobilitzen a València per TV3, la llengua i la transparència

 
 

Amb el lema ‘Sí a TV3! Sí a la llengua! Sí a la transparència!’, més de vuitanta mil persones han recorregut avui a la tarda el centre de València, en resposta a la crida d’Acció Cultural del País Valencià. La manifestació, que ha sortit a quarts de set de les Torres de Quart, forma part dels actes de la diada del 25 d’Abril, en record de la derrota de la batalla d’Almansa del 1707, i culmina totes les mobilitzacions i actes fets a tot el país contra el cessament de les emissions de TV3 al País Valencià.

L’afluència de gent ha estat tan multitudinària que ha fet que la manifestació avancés molt a poc a poc, enmig de crits contra el president Francisco Camps i a favor de la recepció de TV3. Era encapçalada per una pancarta portada per les catorze entitats convocants, rere la qual n’hi havia una altra de portada per representants polítics i sindicals del País Valencià i del Principat.

Al capdavant també hi havia el compositor Carles Santos, dirigint una banda de músics. Al final, cap a les vuit, des d’un camió escenari hi ha hagut l’actuació de Feliu Ventura, i l’actriu Pepa López ha llegit elmanifest. Tot seguit, hi ha hagut l’esperada actuació de Lluís Llach, que ha cantat tres cançons i ha trencat, excepcionalment, la retirada d’ara fa quatre anys (fotos i vídeo de l’actuació). Llach ha precisat que el concert era una ‘manera concreta de militar avui en favor d’un dret fonamental’ i que en cap cas no era una tornada a l’escenari: ‘Abans de retirar-me havia manifestat que deixaria la porta oberta a tornar algun dia als escenaris. No és aquest el cas. En la defensa de quelcom que m’és tan essencial com la llibertat i la cultura, jo no torno d’enlloc perquè no m’he mogut mai del mateix lloc. Seré un més dels qui anireu a la manifestació, que en un moment determinat haurà de prendre la paraula.’

ACPV ha fet saber que l’Ajuntament de València ha posat traves a l’organització del concert de Llach, al·legant dificultats tècniques. El portaveu de l’entitat, Toni Gisbert, ha insistit que no n’hi hauria d’haver: ‘En qualsevol ciutat governada per un ajuntament amb un mínim sentit de la cultura hauria de ser un honor que Lluís Llach hi actuara gratuïtament, després de quatre anys d’haver-se retirat.’

La manifestació també ‘recull totes les inquietuds expressades per la situació econòmica, contra la corrupció, per l’ensenyament públic i el territori’, com explica ACPV. Per això s’han adherit a la convocatòria els sindicats Comissions Obreres, UGT i Intersindical Valenciana, i entitats com Escola Valenciana, Ca Revolta, Salvem el Cabanyal i el Col·lectiu contra la Corrupció.

Campanya econòmica de suport a ACPV

Arran del tancament de les emissions de TV3 al País Valencià, s’han fet una setantena de concentracions i marxes, una colla d’ajuntaments han aprovat sengles mocions, i hi ha hagut una potent mobilització a la xarxa.

ACPV recorda que fa ‘més de quatre anys que hi ha persecució econòmica i política del govern de Francisco Camps’ contra l’entitat, des que el 2007 es va obrir el primer expedient administratiu. Per això, després de la manifestació del dia 16, ACPV continuarà la campanya de recollida de diners per a pagar la multa de 800.000 euros perquè, si no es paga, s’embargaran els comptes i els béns de l’entitat.

 

HOMENATGE ALS MAULETS A XÀTIVA

 Unes quantes hores abans de la manifestació del 25 d’Abril a València, a mig matí s’ha fet el tradicional homenatge als maulets a Xàtiva (Costera). L’acte ha començat a dos quarts de dotze amb una dansada al carrer Montcada, a càrrec de les escoles de dansa de Xàtiva, la Llosa de Ranes, el Genovés i Llocnou d’en Fenollet. Una hora després han arribat a la plaça de Sant Francesc, on hi ha la pedra dels maulets i on els esperaven quasi tres-centes persones.

Una representant d’ACPV hi ha llegit un manifest molt emotiu en què ha demanat a la ciutadania que se solidaritzi amb l’entitat per evitar-ne el tancament. Ha recordat que cal l’ajuda de tothom per pagar la multa de 800.000 euros que els ha posat la Generalitat. Finalment, la Rondalla de Xàtiva ha tocat i ha cantat unes quantes cançons, com ara la ‘Malaguenya de Barxeta’, popularitzada per Pep Gimeno ‘Botifarra’ (que enguany no ha pogut assistir a l’acte).

L’homenatge, que s’ha acabat a quarts de dues, és organitzat per la Comissió 25 d’Abril i hi han assistit representants de tots els partits polítics de Xàtiva, excepte el PP. Els organitzadors han fet una crida als xativins perquè a la tarda se sumin a la manifestació que recorrerà els carrers de València.

 

reproduït de vilaweb.cat