Ara més que mai al País Valencià cal donar suport a Compromís

www.valencianisme.com

5.000.Eixa és la xifra de vots que, segons les enquestes diàries del PP,separaven la setmana passada Compromís d’assegurar la seua entrada ales Corts Valencianes. La coalició que lideren Oltra i Moreraobtindria un 4’9% dels vots a 10 dies de la cita electoral. Compromísmultiplicarà els esforços entre els exvotants socialistes temptatsper l’abstenció per a afrontar amb tranquil·litat la jornadaelectoral del 22 de maig, tot explicant que la seua entrada al’hemicicle restaria diputats al PP.

Lamateixa enquesta assenyala que el PP obtindria un 53% davant d’unPSOE que davalla fins al 29%, i una EUPV que s’ubicaria en el 5,1%.

Ennombre de vots eixos percentatges significarien uns 1.210.000 votsper al PP, davant d’uns 675.000 del PSOE,i aproximadament  117.000d’EUPV. Compromís tindria, a una setmana d’eleccions, 108.000 votsautonòmics.

Desdel Partit Popular, amb la seguretat de renovar la majoria absoluta, només es preocupen ara per calcular la xifra exacta dediputats que obtindrà la seua formació. De fet l’entrada deCompromís en les Corts li restaria automàticament 3 diputats al PP,com també podria llevar-li’n 1 el PSOE amb un increment de votsuperior.

Compromísha vist incrementada en prop de 30.000 vots la seua intenció de votdurant la primera setmana de campanya i s’ha allunyat així deles baixes xifres aportades pel CIS, que preocupaven tant a les basesdels partits d’Oltra i Morera. Amb tot, l’enquesta interna del PPrevela que els principals problemes de la coalició estan a lacircumscripció d’Alacant. Fins i tot a la ciutat de València elsresultats són esperançadors per a Compromís, ja que a nivell locals’estima un 4% dels vots per a l’opció de Joan Ribó.

Lacoalició progressista es mostra confiada ara que durant la pròximasetmana amb l’arribada del mailing – perprimera volta s’han enviat més de 3 milions de cartes- i amb elsseus col·lectius locals ja en campanya clarificant la marcaelectoral, n’hi haurà encara un major increment i empraran elsdarrers sondejos per fer arribar un missatge clar “Com mésCompromís, menys Camps”, i s’adreçaran molt especialment alsvotants desil·lusionats amb el PSOE i temptats per l’abstenció.

D’altrabanda, el grup editorial d’Antena 3 i Onda Cero han fet pública laseua enquesta.  Segons este estudi, Compromís amb un 4,4%obtindria entre 0-3 escons mentre que EU es podria disparar als 9diputats. L’enquesta també confirma els obstacles de Compromís ales comarques del sud i assegura que “al presentarse ahoraCompromís sin EU, obtendría un 4,4% de votos , por debajo dellistón necesario para tener presencia parlamentaria (que podría serde 3 diputados , a costa de los partidos mayoritarios – PP y PSOE -si consiguiera alcanzar el 5% de los votos)”.

 

Lapròxima setmana no estarà permés publicar nous sondejos, unaferramenta sovint emprada pels partits polítics en funció de laseua estratègia. Amb una victoria garantida per al PP, l’autènticaemoció de la nit electoral serà confirmar si seran 3 o només 2 elsgrups que li faran oposició  i el repartiment de forcesdefinitiu entre EU i Compromís.